Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

22 παραβιάσεις και ένα παραλίγο νέο θερμό επεισόδιο στα Ίμια


Ακόμη μια δύσκολη μέρα στο Αιγαίο η σημερινή 13-01-2010

Αφού μνήμες του 1996 από το θερμό επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων ξύπνησαν σήμερα το πρωί, όταν συγκρούστηκε σκάφος του Λιμενικού Σώματος με πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής και στα Ίμια.





Το επεισόδιο έγινε ενώ γύρω από τις βραχονησίδες έπλεαν έξι ελληνικά αλιευτικά και δύο τουρκικά αφού στη περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη το ψάρεμα της τσιπούρας.

Ξαφνικά τα τηλέφωνα των δύο αρχηγείων πήραν φωτιά φοβούμενοι ένα νέο θερμό επεισόδιο.

Αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Βέβαια στην περιοχή εντοπίστηκε να περιπολεί ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235, αλλά θεωρείται ότι κινήθηκε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων τουρκικών ασκήσεων ανατολικά της Ρόδου.

Επίσης εννέα Τουρκικά ελικόπτερα εθεάθησαν στην περιοχή νότια των Ιμίων και προχώρησαν σε επτά παραβιάσεις του ΕΕΧ μαζί με ένα δεύτερο CN-235.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού στόλου, λόγω της χθεσινής ΤASMO και την νέας που ξεκινάει αύριο, πάλι με χρήση πυρών.

Σήμερα δέκα τουρκικά μαχητικά F-16 από τις βάσεις της Μπαντίρμα και τοι Μπαλίκεσιρ μπήκαν στο βόρειο και κεντρικό τομέα του Αιγαίου.


Τα 6 μπήκαν από Χίο-Σάμο και προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ και τα 4 από Λέσβο-Λήμνο - απ'όπου και εξήλθαν - και προχώρησαν σε τέσσερις παραβιάσεις του ΕΕΧ. Τέσσερα από τα τουρκικά ήταν οπλισμένα. Συνολικά είχαμε και 22 παραβιάσεις των κανόνων του FIR.


http://tiresias-press.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου