Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΛΕΝΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ


Η Πολωνία δείχνει το δρόμο. Ο Πρόεδρος της χώρας Λεχ Καζίνσκι ενέκρινε κοινοβουλευτική πρωτοβουλία που προβλέπει την επιβολή προστίμων αλλά και ποινές φυλάκισης σε άτομα που κατέχουν ή διακινούν κομμουνιστικά σύμβολα, δύο μόλις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του απάνθρωπου «κόκκινου» καθεστώτος στη χώρα.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιος κατέχει, διακινεί ή αγοράζει αντικείμενα ή ακόμα και ηχογραφήσεις και οπτικό υλικό που περιέχουν κομμουνιστικά σύμβολα ή προπαγάνδα, μπορεί να φυλακιστεί ακόμα και για δύο χρόνια. Η αριστερά στην Πολωνία ασκεί ήδη δριμεία κριτική στην κυβερνητική πρωτοβουλία, λέγοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο σε μια χώρα όπου επί τέσσερις δεκαετίες είχε επιβληθεί κομμουνιστικό καθεστώς, να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος. Επίσης, το γεγονός ότι δεν κατονομάζονται τα απαγορευμένα σύμβολα, δημιουργεί θέματα, όπως και το ότι επιτρέπεται η έκθεσή τους για καλλιτεχνικούς, εκπαιδευτικούς ή συλλεκτικούς λόγους.
Η νομοθετική πρωτοβουλία εισήχθη από το δεξιό κόμμα Νόμος και Τάξη, που ιδρύθηκε με τη βοήθεια του Προέδρου Λεχ Καζίνσκι και έχει ως στόχο του, με τη στήριξη του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Πλατφόρμα Πολιτών, την απαλλαγή της Πολωνίας από την κομμουνιστική της κληρονομιά.
Ο νόμος βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία που ποινικοποιεί την προώθηση ολοκληρωτικής προπαγάνδας, όπου δεν γινόταν αναφορά όμως στα κομμουνιστικά σύμβολα. Σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ζμπίγκνιου Ρομαζέφσκι, ο νέος νόμος ήταν απαραίτητος, καθώς οι ωμότητες που διέπραξαν οι κομμουνιστικές κυβερνήσεις θα ξεχνιόνταν από τους πολίτες, κάτι που άνοιγε το έδαφος για την πώληση αναπαραστάσεων Σοβιετικών ηγετών, σφυροδρέπανων και κόκκινων αστεριών.

Πηγή: http://www.elkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου