Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΊΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Το τουρκικό κράτος αμφισβητεί το κληροδότημα Ελλήνων της Πόλης και με «φιρμάνι» διεκδικεί ενοίκιο 400.000 ευρώ

Των Χρήστου Μπόκα, Νάντιας Μιχαλοπούλου

Η Τουρκία απειλεί με κατάσχεση το Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη! Την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να επαναφέρει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πνεύμα της περιόδου 1999- 2004 για συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της δράση. Αυτή τη φορά μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων (ΓΔΒ), η οποία ελέγχεται πλήρως από το επίσημο τουρκικό κράτος, έστειλε εξώδικο στον Έλληνα πρόξενο Βασίλη Μπορνόβα ζητώντας 400.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι δήθεν το 50% του κτιρίου όπου στεγάζεται το προξενείο ανήκει στο τουρκικό Δημόσιο

Πρόκειται για την πάγια τακτική που ακολουθεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προκειμένου να δημεύει τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας της Πόλης, μόνο που σε αυτή τη περίπτωση δεν αμφισβητεί μόνο το κληροδότημα μιας οικογένειας Ρωμιών, αλλά ελληνικό έδαφος, όπως είναι κάθε χώρος στον οποίο εδρεύει διπλωματική υπηρεσία της χώρας μας στο εξωτερικό. Το «φιρμάνι» με το οποίο η Τουρκία ζητεί 400.000 ευρώ από το προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη επιχείρησαν να το επιδώσουν τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για εξώδικο της ΓΔΒ, η οποία υποστηρίζει ότι το 50% του κτηρίου της ανήκει, γι αυτό και ζητά το χρηματικό ποσό ως ενοίκιο για την έως τώρα χρήση του.

Το συγκεκριμένο ποσοστό ανήκε στη Σμαράγδα Σινιόσογλου, Ρωμιά της Πόλης, το οποίο όμως κανείς εκ των νόμιμων συγγενών της έως σήμερα δεν έχει διεκδικήσει. Με τον τρόπο αυτό και εντελώς αυθαίρετα η ΓΔΒ αποφάσισε ότι της ανήκει.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως η παράλογη αξίωση του τουρκικού κράτους στηρίζεται στην πρακτική αυθαίρετης δήμευσης ελληνικών ακινήτων, η οποία έχει κριθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία διεκδικεί μίσθωμα ακινήτου το οποίο θεωρείται ελληνικό έδαφος, ενώ την ίδια ώρα αναρωτιούνται τι θα γίνει αν η γείτων αποφασίσει να σκληρύνει τη στάση της και με την πρόφαση της μη καταβολής των οφειλομένων απαιτήσει την έξωση της προξενικής αρχής ή στείλει συνεργείο για κατάσχεση αντικειμένων!
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, την επίδοση ανέλαβε, ως είθισται, κάποιος δικαστικός κλητήρας, ο οποίος την καρφίτσωσε στην εξώπορτα του προξενείου. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει ευθέως την κυριότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ελληνικό προξενείο. Στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει δικαστικοί κλητήρες να επιδώσουν παρόμοια εξώδικα δίχως επιτυχία. Άλλωστε η πάγια τακτική της προξενικής μας αρχής είναι να τα αγνοεί, καθώς ως επίσημο συνομιλητή αναγνωρίζει μόνο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και όχι φυσικά το ΓΔΒ.

‘Έτσι, λοιπόν, και το συγκεκριμένο εξώδικο με το οποίο ζητούν 400.000 ευρώ τους επιστράφηκε ως «απαράδεκτο».

Η πολιτική εξόντωση των Ελλήνων της Πόλης


Η ενέργεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριότητα του κτιρίου όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να έχει διπλωματικές προεκτάσεις, εντάσσεται όμως στην πάγια τακτική της με την οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει δημεύσει χιλιάδες ακίνητα Ελλήνων της Πόλης.

Ο κ. Δημήτρης Γκελντής, ο δικηγόρος που άνοιξε τον δρόμο για τις διεκδικήσεις ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει:
«Περίπου 11.900 τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτων που έχουν δημευτεί από το τουρκικό κράτος ανήκουν σε Έλληνες (με τουρκική ή ελληνική ιθαγένεια), εκ των οποίων οι περίπου 900 στους απελαθέντες το 1964 Έλληνες υπηκόους. Η εμπορική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων ξεπερνά τα 14 δις ευρώ».

Όμως η Τουρκία, ακολουθώντας την κλασική διπλωματική οδό μέσω της οποίας παρουσιάζεται ως θύμα και όχι ως θύτης, φτάνει στο σημείο να διεκδικεί τις ελληνικές περιουσίες την ώρα που χρωστά στην Ελλάδα σχεδόν ένα κοινοτικό κονδύλι στήριξης. Για το λόγο αυτό ο κ. Γκελντής προτείνει σε κάθε Έλληνα νόμιμο κληρονόμο να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να διεκδικήσει τις περιουσίες των προγόνων του στην Κωνσταντινούπολη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ


«Επί οθωμανικής αυτοκρατορίας το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη ανήκε στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», αναφέρει ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, εκδότης της εφημερίδας «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, ο Πατριάρχης το χρησιμοποιούσε ως θερινή κατοικία. «Αργότερα, το αγόρασε η οικογένεια Συμεωνάκη Σινιόσογλου», λέει ο κ. Βασιλειάδης. Ο Σινιόσογλου, ο οποίος ανακηρύχθηκε μέγας ευεργέτης, ήταν τραπεζίτης και έμπορος στην Κωνσταντινούπολη και προμήθευε το υπουργείο Στρατιωτικών. Με δικές του δωρεές είχαν χτιστεί αρκετά ορφανοτροφεία και ελληνικά σχολεία.

«Αποφάσισε, λοιπόν, το συγκεκριμένο οίκημα να το δωρίσει κατά 50% στο ελληνικό νοσοκομείο Βαλουκλή και το υπόλοιπο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσω της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Τη συγκεκριμένη παραχώρηση όμως προς το Πατριαρχείο δεν την αποδέχτηκε η Τουρκία, με αποτέλεσμα το ποσοστό να γραφτεί στη Σμαράγδα Σινιόσογλου, κόρη του ευεργέτη», αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης, προσθέτοντας παράλληλα:

«Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στεγάστηκε στην παλιά οικεία του Σινιόσογλου το 1936, καθ’ υπόδειξη μάλιστα του Κεμάλ Ατατούρκ στον Ελευθέριο Βενιζέλο, καθώς είχε μείνει ενθουσιασμένος από την παραχώρηση του κτιρίου στην Αθήνα όπου στεγάζεται σήμερα η τουρκική πρεσβεία».

Πηγή: http://hellenicrevenge.blogspot.com απο Πρώτο Θέμα
αρ.φυλ.251
σελ.35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου